Småviltjakt høsten 24

OM OSS

Vår historie

Historien til Handeland Gard strekker seg over 200 år og seks generasjoner tilbake. Gårdens opprinnelse kan spores tilbake til 1858 da den ble delt i to like store gårder. Johannes Knutson, bestefar til dagens eier Ivar Johannes, kjøpte Handeland tilbake fra sin søster Marta i 1905 etter å ha vært gullgraver i Alaska, 25 år gammel. Han valgte strøm som erstatning for vannrettighetene under kraftutbyggingen, en nyskapende beslutning som gir gården gratis strøm den dag i dag.

Johannes utvidet også gården ved å kjøpe to nye gårder, Litlahaugen i 1909 og Ekrå i 1929, for å sikre gode stølsbeiter for dyrene.  Stølsdrift pågikk her frem til 1998.

Johannes Handeland i font.

Johannes Handeland fremst

I 1938 bygde Johannes Minnehaugen Turisthytte, forberedt på en mulig helårsvei til Seljestad. Etter Johannes’ død i 1940 og en brann på Handeland i 1941, ble det reist et nytt hus i 1945, som i dag er renovert og tilgjengelig for overnatting. Enka til Johannes, Jorunn, drev gården til 1963. Sønnen Olav (far til Ivar Johannes) tok over med kona Petra. De drev melkeproduksjon, leide ut Minnehaugen med kiosk og café-drift i påsken, og drev alle dyrene til stølen hver sommer. I 1987 bygde de en ny hytte i Breiborg på gammel stølsgrunn.

I 2000 overtok Ivar Johannes og Solfrid. Ivar Johannes bygde nytt fjøs og startet økologisk kjøttproduksjon av Angus. Han renoverte også Minnehaugen, stølen, og hytten i Breiborg, i tillegg til å bygge et nytt hus for familien. Solfrid har vært engasjert i utleie av Minnehaugen.

Desember 2023 markere ett skille i driften på Handeland Gard ved at matproduksjon avsluttet til fordel for full satsing på gardsturisme.

Sondre, Solfrid & Ivar Johannes
Sondre, Solfrid & Ivar Johannes

Toppturer

Høyt hevet utsikt og mestringsfølelse

Turer

Utforsk stier og skispor sammen

Jakt & Fiske

Viltliv og fiskeglede i harmoni

Buldring

Klatreutfordringer i naturlig skjønnhet

Glaping telt. Montering. Ivar Johannes Handeland

Om oss

Vårt mål

Vi elsker dette området og ønsker at verden også skal få oppleve det. Vi tilbyr overnatting og kan skreddersy tilpassede opphold med et bredt utvalg av lokale naturopplevelser, inkludert toppturer, brødbaking i gammel steinovn, buldring, fotturer, fiske, bålkvelder og mer.

Den landlige omgivelsen gjør Handeland Lodge til det perfekte stedet for å koble av.

Gardshuset Handeland
Stølen Slettedalen
Ivar Johannes Handeland
Eldhuset
Toppturer Sauda.
Vi er er for deg

Kontakt oss

Vi er her for deg hver dag, og svarer senest innen 12 timer.
Dessuten kan du finne svar på de fleste spørsmålene dine på vår FAQ-side.
Din bekvemmelighet er vår prioritet!

Handelandsvegen 100
4200 Sauda